Berlin – min kärlekshistoria

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Berlin 2003

Alla har vi väl vår egen lilla kärlekshistoria. Till en stad. Eller till en speciell tid i livet. Någon kanske har fantastiska minnen från en backpackerresa på Nya Zeeland. Eller från ett utbytesår i USA. Eller en tid då man delade en pytteliten lägenhet med några sköna tjejer i Paris. Eller tiden då man jobbade på en pub i London och sparade alla pengarna till shopping på Topshop.

Men kärlekssaga heter BERLIN.

Året var 2003 och jag bodde där en utbytestermin. Jag delade en tvåa på allra bästa adressen med min vän K. Vi pluggade knappt en endaste timme. Vi satt i vårt fönster ut mot gatan, där alla sköna Berlin-människor strosade förbi. Vi drack väl en flaska rött i vanlig ordning. Och så sa vi till varandra: ”Plugga. Det kan vi göra när vi kommer hem. Vi är inte här för att sitta inlåsta på ett bibliotek. Upptäcka Berlin och lära oss om livet däremot. Det MÅSTE vi göra här och nu!”

Så vi sa upp oss från en massa kurser.

Och så upptäckte vi Europas coolaste stad tillsammans istället!

Berlin collage

Sedan dess har min kärlek bestått. Jag har återkommit näst intill varje år under denna 10-årsperiod. Här bjuder jag på en blandad kompott av Berlinbilder och små tips, både för liten och stor!

Berlin

OMRÅDEN

Jag håller mig helst i gamla öst. Det är här jag tycker det är som bäst! Har man jättemånga dagar kan man ju ta en tur till väst, men annars vill jag verkligen säga att det är öst som gör Berlin unikt.

Mitte – Prenzlauer Berg är de områden jag gillar bäst.

Kastanienallee – Zionskirchplatz: mysiga butiker, barer och caféer. (På Kastanienallee bodde jag när jag bodde i Berlin!)

På Kastanienallee ligger ”Prater”, en typisk tysk biergarten (sommartid). Mysigt med långbänkar och lampor i träden!

Kollwitz Platz: absoluta älsklingsområdet när det kommer till mysiga restauranger samlade kring ett torg. Gatorna kring Kollwitzplatz har fantastiska små pärlor!

Friedrichshain/Kreutzberg är också mysiga områden.

1

 ATT BO

Vill ni bo trendigt, coolt och riktigt snyggt så ska ni bo här: Michelberger Hotel, Warschauer Straße 39, Mitte.

Cirkus Hotel. Bästa location, härlig Berlinkänsla och bra priser.

Adina Apartment Hotell Hackescher Markt – Nybyggt, fräscht och superläge.

När vi reste med kidsen hyrde vi en lägenhet. Dels för att det är ganska praktiskt med tre småbarn, men också för att jag ju älskar känslan av att ”bo i Berlin på riktigt”. Så kan jag blunda lite och låtsas att jag bor där igen, lite längre än en vecka. Det finns flera förmedlingar av lägenheter och de flesta lägenheter är gamla sekelskiftesvåningar som renoverats och har slipade knarriga gamla trägolv och vackra höga fönster.

24

23

 

Berlin5

ATT TA SIG FRAM I BERLIN

Det är verkligen enkelt att ta sig fram kommunalt i Berlin. Det finns både tunnelbana (U-bahn), spårvagnar (Tram), pendeltåg (S-Bahn) och bussar. Personligen gillar jag att gå mycket i en storstad, men med barn får man ju åka lite mer och då höll vi oss nästan helt till spårvagnarna. Enkelt att komma på med vagn och trevligt färdmedel att åka tycker jag!

2

MARKNADER
På söndagar är ALLT stängt, till och med mataffärer. Museeum är öppna. Dessutom är söndagar den stora marknadsdagen. Jag rekommenderar marknaderna på Arkonaplatz (Prenzlauer Berg) och Boxhagener Platz (Friedrichshain) men det finns hur många som helst. Som här, där vi bara trillade över en mysig liten marknad på en gatsnutt på vår väg från Kollwitz Platz mot Kastanienallee.

3

4

LEKPLATSER

Vi har nog besökt östra Berlins alla lekplatser… Nej, inte direkt, men massor. Och det kryllar verkligen av dem. Nästan en i varje kvarter.

Här kommer några tips:
* Folkspark Friedrichshain. I denna enorma gröna park finns säkert 6-8 lekplatser samt stora gröna ytor att springa av sig på. Allra bäst gillar vi den i sydvästra spetsen där det även finns vattenlek för varma dagar. Precis i närheten ligger även ”Märschenbrunnen” (sagobrunnen) som är mycket spännande.

* Spielplatz Kollwitz Platz: kring denna lekpark finns mängder av urmysiga restauranger och små barer. Perfekt att gå hit på kvällen, äta en trevlig middag och sedan leka av sig lite på den roliga lekplatsen mitt på torget. Och sedan ta en kvällsglass på Cuffaro innan hemgång.

* Spielplatz Blue Mountains, Weinbergspark: riktigt rolig lekplats, även för lite större barn. I parken finns även en yta för vattenlek, men just den delen är rätt dålig. Sedan finns det två restauranger i parken.

* Spielplatz Monbijoupark: grym lekpark helt enkelt!

11

6

ATT GÖRA

Berlinmur

Ta pendeltåget till Ostbahnhof och promenera utmed 1 km som är bevarad av muren och smyckad av konst. “East Side Gallery”. Ta höger över bron mot Kreutzberg. Gå till urhärliga Freischimmer för brunch/Lunch eller en drink.

7

Besök Hackescher Markt och Hackescher Höfe, med världsmysiga små gårdar med butiker och några restauranger. Dessa gårdar är extremt fint renoverade och så vackra. Men missa inte gården lite till höger om de flotta. Den är orenoverad och påminner om historien. Jag gillar den gården mest.

8

Ät frukost ute! I Berlin har man verkligen en frukosttradition som jag älskar. ALLA, gammal som ung, äter frukost ute på helgerna. Och frukostarna på restaurangerna/caféerna är grymma och serveras ofta fram till 16 på eftermiddagen!

9

No paparazzis please!
15

Gå på alla små mysiga gallerier och små konstkollektiv på och runt omkring kring Auguststrasse. Och drick Latte Macchiato på något av alla mysiga små fik där i krokarna.

10

Kolla på allt som finns kvar i Berlin som inte finns någon annanstans. Som kanske inte är vackert, men genuint och unikt. Som två fotoautomater bredvid varandra ute på en gata bara så där. Och som faktiskt någon använder (ser du fötterna i den vänstra?). (Vem gör det annars i dagens läge där man så enkelt kan vända på kameran i I-phonen och ta en bild på sig själv?). Och jag älskar det såklart.

SVALKA SIG MED BARN

Är man i Berlin med barn, mitt i sommaren i 30 graders värme, så kan man behöva svalka av sig. Detta görs med fördel på Kinderbad Monbijou Park, på Oranienburger Strasse. Grymt centralt läge. 11 Euro för hela vår familj. Som hittat. Inga vattenrutschkanor eller så, men precis lagom för tre små under 6 år.

12

14

5
S
edan svalkar man sig såklart ofta med en glass. Och gärna på någon av alla riktigt bra glasställen. Som här på Weinbergsweg. Eller lilla hålet i väggen, ”Cuffaro”, vid Kollwitz Plats, där samma glassgubbe jobbat i alla 10 år jag hängt i Berlin.

BERLIN ZOO

För att åka till Berlin Zoo så måste man ta sig till gamla Västsidan, vilket jag inte är så mycket för. Men det är väl värt det, för Zoo:t är perfekt! Billigt inträde och ALLA djur du kan tänka dig att vilja se. Gillar dessutom att det inte kryllar av ”merförsäljning” precis överallt. Inte folk som säljer ballonger och klubbor och sockervadd och annat precis över allt. Fokus på djuren. Och inte minst den alldeles fantastiska lekparken. Kanske den allra bästa lekparken vi besökt någonsin. Och då hänger vi en del i lekparker kan jag säga.

16

 

Sally-style: shades upp-och-ner i pannan. Minns var ni såg trenden först…

17

18

19

20

21

TIPS FÖR RESA MED SMÅ BARN

25

Alice älskar att rita och skriva och göra böcker. Och eftersom hon är störst så vill småsyskon automatiskt göra som hon, sånt är ju livet. Så inför resan hade vi häftat ihop en massa papper och gjort till böcker med olika omslag. Dessa små böcker hade de med sig i tid och otid och ritade och skrev i. Mycket bättre än lösa pappersblad och så räcker de lite längre. Som här på tåget till flygplatsen.

26

Vi hade med oss vagn till vår 2-åring men borde ha haft något även till vår 4-åring. Hade inte en tanke på det då han inte använt vagn hemma på över ett år, men självklart är det lite annorlunda när man är i en storstad och går HELA dagarna. Typiskt nog hittade jag Stroller Park – allra sista dagen. Verkar ju alldeles perfekt, man hyr en vagn för sin vistelse och de kommer och levererar den där man bor och hämtar den sedan. Grym grej ju! Kanske finns i fler storstäder, bra att tänka på!

RESTAURANGER

Förutom alla mysiga restauranger kring Kollwitz Platz så kommer här ett par tips!

Kimchi Princess: Koreansk restaurang som kryllar av coola Berlinmänniskor. Och sjukt god mat!! Skalitzer Strasse 36.

Transit: Asiatisk restaurang på Rosenthaler Str.68, stor innergård på sommaren, goda drinkar, mysig stämning. Smårätter, lite tapas-liknande, som man kryssar för själv på en liten lista.

Monsieur Vuong: Väldigt populär asiatisk restaurang på Alte Schönhauser Str.46, ofta kö utanför men man blir bjuden på grönt te i kön så det är bara trevligt att köa lite.

BARER
Riva Bar: Dircksenstrasse 142 vid Hackscher Markt, bara en skön bar för en drink eller två.

Scotch and Sofa: Skönt typiskt Berlinbarhäng. Goda cocktails! Kollwitzstraße 18, Prenzlauer Berg.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Viel Spass in Berlin!

2 reaktion på “Berlin – min kärlekshistoria

  1. Anna

    Tack!!! Blir genast sugen på att dra till Berlin med man o kids! Ser superhärligt ut! Ska definitivt återvända till guiden när det blit dags för en resa till Berlin! 🙂

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *