Snor & Glamours Stockholmsguide – version III

Hej!

På min förra bloggplattform hade jag en Stockholmsguide eftersom jag allt som oftast får massa frågor om Stockholmstips. Många har saknat den sedan jag flyttade hit, så nu kommer den igen! Pyttelite uppdaterad dessutom!

SHOPPING

Inredning & barnbutiker

PUB (Hötorget): I övrigt tycker jag inte ni ska lägga någon som helst tid på Drottninggatan. Det är bara alldeles för mycket folk, gycklare och samma butiker som förmodligen finns i din stad. Men undantaget heter PUB – en alldeles fantastisk liten plats. Högst upp finns R.O.O.M och här kan man behöva spendera en del tid, för det är nämligen alldeles perfekt.

Ett våningsplan ner finns konceptbutikerna HOUSE DOCTORHIMLA och CEANNIS.

Missa inte heller HABITAT!

Och så LEXINGTON förstås!

Och så finner du även SYSTRARNA VOLTAIR här, där du hittar allt mellan himmel och jord som du inte visste att du behövde.

Sist men absolut inte minst, bästa barnbutiken SPRALL. Finare barnrumsinredning, leksaker, kläder och kalasprylar finner du inte.

KRABAT: (Kungsgatan 60). Ännu en mysig barnbutik med kvalitetsleksaker.

IRIS HANTVERK: (Kungsgatan 55). Här finner du vackra plädar, fårskinn, snygga rengöringsprodukter och klassiska hantverksprodukter i gjutjärn, betong, ull osv.

Foto: nk.se

NK (Hamngatan 18-20): Till NK går du för hela atmosfären. Jag älskar NK och hela känslan där. Högst upp finns NK KIDSFLORALIN & JUNIORMINI RODINI och NK LEK & BABY. Här finns allt:  barnvagnar, snyggaste barnkläderna och finaste leksakerna.

Ett våningsplan ner, plan 3, finns NK INREDNING. Här finns det mesta av det bästa. Alla tjusiga varumärken. På samma plan finns även NEWPORT och DOWNTOWN.

Längst ned i varuhuset hittar du ORDNING & REDA samt BOOKBINDERS DESIGN och shoppar upp dig på lite flotta anteckningsböcker och pennor. Där nere finns även DESIGNHOUSE STOCKHOLM med ursnygga lampor, ljusstakar och annat gott.

Och när du ändå är här nere går du till NK KAFFE & TE. En av de två bästa tehandlarna i stan.

Och så får du för allt i världen inte glömma NK SALUHALL. Kanske bästa mataffären i denna stad.  All frukt och grönt i fina krogar och massor av inspo! Och är du gravid eller bara vill dricka något gott alkoholfritt, så köper du med dig äppelmust härifrån.

BRUKA DESIGN (NK-passagen, Regeringsgatan 44). När du går från NK går du igenom NK-passagen och in på Bruka Design. Det talar för sig själv, vitt och snyggt! Härliga möbler och fin liten barnhörna.

Behöver du göra ett besök på Systembolaget så går du in på Systemet i NK-passagen. Här finns stans proffs som tipsar om alla goda viner och andra drycker. Enormt utbud.

MOOD STOCKHOLM (Kvarteret Regeringsgatan/Norrlandsgatan/Jakobsbergsgatan/Mäster Samuelsgatan). Senaste tillskottet av många gallerior i stan och den är riktigt härlig. En inspirerande och kreativ plats utan kedje-butiker, endast mindre udda märken. Både kläder och inredning. Bland annat hittar du härliga Posh Living här som mitt soffbord och sideboard kommer ifrån. Missa inte heller Spiti.

Spiti är en mysig butik om du gillar det marockanska, ”snygg-Indiska”! Här finns fina mosaikbord, silverbrickor, mängder med fina lampor, kuddar och ljuslyktor. Mycket färg här!

Restaurangern i Mood är härliga platser och framför allt rekommenderar jag Boqueria, Juiceverket och Café Egoiste. 

* ILLUMS BOLIGHUS (Hamngatan 27). Kanske inte att jämföra med den i Köpenhamn, men ändå ett Bolighus. Snygg dansk design att dregla efter helt enkelt.

URBAN OUTFITTERS (Biblioteksgatan 5): Den gamla biografen Röda Kvarn är nu en cool Urban Outfitters med både kläder och inredningspryttlar. Hit går du för atmosfären och kanske för att köpa med en present hem till någon.

SVENSKT TENN Strandvägen 5. Behöver ingen vidare presentation. Josef Frank, Estrid Ericson och allt det där som man älskar.

Foto: svenskttenn.se

* NORDISKA GALLERIET (Nybrogatan 11): Här finns alla klassiska designmöbler från Sverige, Danmark och många andra länder.

LEKSAKSBORGEN (Östermalmstorg 2): Urgammal klassisk leksaksaffär med härliga kvalitetsleksaker.

* FARMHOUSE (Linnégatan 8): Mysig inredning till barnrum.

* NORRGAVEL (Birger Jarlsgatan 27): Så vackra möbler så det nästan gör lite ont i hjärtat. Mycket finare än så här blir det inte.

Foto: norrgavel.se

Mode & Skönhet

MATHILDE (PK-huset, Hamngatan): Hunkydory, Hunter, UGGS… och en herrens massa fina inedningsgrejer.

* COS (Biblioteksgatan 3); Sveriges första COS-butik, och faktiskt världens största. Kedjan ägs av H&M, men är något helt annat. En butik i mellansegmentet, mellan budget och lyx. Dressat och snyggt, med lite twist emellanåt. Mycket snyggt till framför allt män tycker jag!

* SEPHORA (Biblioteksgtana 2-4): Skönhetshimmeln….

ANTIKT, GAMMALT & NYTT (Mäster Samuelsgatan 11): En liten liten butik med galet mycket smycken, från golv till tak. Det mesta vintage, lite nytt. Här hittar du precis allt du söker: smycken, tiaror, hattar – allt i olika prisklasser. Ha mycket tid här är tipset…

COW PARFYMERI (Mäster Samuelsgatan 9): En av mina älsklingsplatser. Det är så fint och så lyxigt här och personalen är grymma! Här shoppar du Philosophy, Laura Mercier, St Tropez och andra märken som man bara måste älska!

ZARA (Stureplan): Finns flera ZARA, men denna gillar jag bäst. Missa för allt i världen inte barnkläderna en trappa ned. Barnkläderna är det allra allra bästa med Zara! 

* ODD MOLLY (Humlegårdsgatan 13). Ingen närmre presentation behövs väl här heller. Två plan. Fin amtmosfär. Och så jobbar min snygga vän C här. Bara en sån sak!

Restauranger & Caféer

* ALBERT & JACKS (Drottninggatan 22 eller Skeppsbron 22 m.fl) En alldeles fantastiskt trevlig liten deli, bageri och saluhall i miniatyr. Ät lunch här, ta en fika eller köp med dig surdegsbröd hem.

* BRUNKEBERGS BAGERI (Regeringsgatan 86) Alltså deras bröd… Helt magiskt. Handla på dig massor av gott matbröd, men glöm för allt i världen inte att köpa med dig en kardemumma- och kanellängd….

CHOKLADFABRIKEN (Regeringsgatan 58). Värm dig på en riktigt god varm choklad här, gjord på bästa chokladen du kan tänka dig. Eller ät en mumsig dessert eller ta med en ask praliner till någon du tycker om. Mysigt!

* K25 (Kungsgatan 25): en nyöppnad modernare variant av foodcourt. Bli inte rädda för det här är faktiskt riktigt bra, snyggt och otroligt gott för lunch! Alla ställen är bra här inne, speciellt Hattori Sushi Devil (du måste ta chilimayo till din sushi) och YOI (äter deras Mekongsallad minst en gång i veckan!) och nästan varje dag äter jag frukost på Kura Café. Testa deras Proscutto och västerbotten-baugette…

* WIENERCAFÈET (Biblioteksgatan 6-8). Klassiskt franskt café med bordsservering. Urhärlig miljö.

WAGAMAMA (Klarabergsviadukten 65). En av mina små babies. För massor av år sedan var jag i London och blev kär i Wagamama. Så extra fantastiskt var det när jag fick vara med och etablera kedjan i Sverige. Perfekt nudelrestaurang, så god mat, det går snabbt, det är bra priser och allra bäst – det är superbra när man ska ut och äta med barn! Prisvärd barnmeny, barnen får kritor och papper att underhålla sig med och gott om barnstolar. Min Alice favoritrestaurang! 😉

ÖSTERMALMSHALLEN (Östermalmstorg). För atmosfären och känslan av anrik saluhall. Och handlar bästa råvarorna. Eller äter lunch. Är det fint väder tar du med dig en god wrap och färskpressad juice från Planet Food och går ut i Humlan.

GRIFFINS STEAKHOUSE EXTRAORDINAIRE (Klarabergsviadukten 67). Bredvid Wagamama finns min andra baby. Griffins. Det finns ingen annan krog som denna i Stockholm. Det är en upplevelse. Varenda detalj är genomtänkt. Allt är designad av den prisbelönta designbyrån Stylt Trampoli. Ät middag eller kom för en drink i baren. Älska Griffins!

* NOSH AND CHOW (Norrlandsgatan 24): En av våra senaste krogar. Miljön är omöjlig att beskriva, ta dig dit helt enkelt. På en drink, ett glas vin, en hel middag eller vad som helst. Men hit måste du.

ZINK GRILL (Biblioteksgatan 5). Som en tjusig men avslappnad fransk bistro. Toppen för det mesta, allt från frukost till lunch, middag och drink.

* URBAN DELI (Nytorget 4). Ett sånt ställe man bara vill ha next door. Deli, liten saluhall, restaurang och skönt barhäng. En liten känsla av New York. Så varmt och härligt! Extra mysigt med den lilla papperspåse med alldeles nygräddat bröd man får medan man väntar på maten.

CAFÉ CREME (Nybrogatan 16) och MOCCO (Nybrogatan 61): Två trevliga caféer på Nybrogatan. Gott kaffe, härliga bakverk och kändisspaning för dem som intresserar sig för sånt!

* TEXAS LONGHORN STEAKHOUSE (Humlegårdsgatan 1). Texas är ju bara så bra om man gillar bra kött, grillade urgoda burgare och perfekta tillbehör. Lovely!

* GRAND ESCALIER (Sturegallerian). Och så slutligen ännu en av mina små babies. Skönaste atmosfären. Festkänsla på sena fredags- och lördagskvällar. Mysig innergård under sommarhalvåret.

HOTELL

STORY HOTEL (Riddargatan 6). Jag älskar Story, så är det bara. Det är snyggt, urbant och urhärligt helt enkelt! Testa deras Club Sandwich eller hälsotallrik. Glöm inte att ta en färskpressad juice också.
Även ypperligt trevligt för en after work.

Foto: storyhotels.com

MORNINGTON HOTEL (Nybrogatan 53). På det här hotellet har jag jobbat för massa år sedan. Och det är ett klassiskt hotell helt enkelt. Snyggt och skönt häng. Bo över här. Eller kom hit och häng lite i hotellbaren. Eller ät brunch.

* LYDMAR HOTEL (Södra Blaiseholmen 2). Nya Lydmar är en riktig pärla. Frukosten är en fullpott. Bästa atmosfären, finaste råvarorna, urgott färskt bröd och härliga tidningar och böcker att bläddra i. Och att hänga i baren är inte heller fel.

* NOBIS HOTEL (Norrmalmstorg). Urbant och härligt hotell. Missa inte Guldbaren som är en skön plats för en drink!

 Bild: nobishotel.se

FAMILJ

Åker du med barn så är mitt tips att besöka www.barnistan.se där allt som rör barn och familj i Stockholm finns uppdaterat: härliga butiktips, kul inomhus, kul utomhus, museum, sport, teater.

Men här kommer några av mina tips i alla fall! Jag hoppar över det självklara som Junibacken, Gröna Lund och Skansen.

DOCKTEATER TITTUT (Lundagatan 33). Mina barn har alltid gillat dockteater. Det här stället älskar de, speciellt bra för lite mindre barn, ca 2-6 år. Inget märkvärdigt, men en härlig liten teater på barns villkor!

* MODERNA MUSEET (Skeppsholmen). Här har de en del som heter ”Verkstan” där barn kan pyssla och dona. Ibland har de familjesöndag med massa spännande aktiviteter såsom visning med en konstpedagog mm. Ibland finns det tipspromenader som man kan gå tillsammans med barnen.

*SPÅRVÄGSMUSEET (Tegelviksgatan 22). Bussar, spårvagnar, tåg – ja allt sånt där som vissa barn bara älskar…

* KULTURHUSET (Sergels Torg). På plan 4 finns Rum för barn. Här finns barnbibliotek, bildverkstad, sångrum och massa leksaker. Bra plats mitt i city att låta barnen leka av sig på. Det finns även en del i Kulturhuset som heter TioTretton, en bra plats för barn mellan de åldrarna.

* NATURHISTORISKA RIKSMUSEET. Roligt för de flesta åldrar, vi åker nog hit en gång i halvåret med barnen och det finns alltid nytt att upptäcka. Jag gillar den delen om kroppen bäst. Nån annan gillar den om den svenska naturen bäst och nån tredje föredrar dinosaurierna. Här finns även Cosmonova för de lite äldre barnen.

STOCKHOLM SOM PAR

Reser du hit som ett par utan barn så förutom alla härliga restauranger, barer, caféer och butiker ovan som finns att strosa runt i så rekommenderar jag följande:

* Ta en promenad på Söder. Gå till Fabrique på Rosenlundsgatan 28 och köp med dig kaffe, surdegsmackor och kardemummabullar.

Bild: www.fabrique.se

Är det en vacker dag så gå upp på Mariaberget och ät dina medhavda godsaker  få se finaste vyn över Stockholm.

Gå in i de små gallerierna kring Hornsgatspuckeln och promenera sedan runt kring Mariatorget – Götgatan – Medborgarplatsen och kila in i alla små mysiga butiker. Missa inte smågatorna.

Galleriorna Bruno och Skrapan har mysiga butiker och caféer. Missa inte småbutiker som bl.a.CaZami på Swedenborgsgatan 2 – fin inredning!

* Ta en eftermiddag på Sturebadet. 

Bild: sturebadet.se

Börja med brunch eller lunch uppe på Curman Lounge och njut av atmosfären, badet och aromarummet! Ta ett glas bubbel i baren vet ja!

Så, kom på en Stockholmsweekend vet ja!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *